Follow Us
Image

W jaki sposób usuwane są zanieczyszczenia wody?

Niestety coraz częściej dochodzi do znacznego zanieczyszczenia wód. Zjawisko to dotyczy przede wszystkim zbiorników lądowych, w których przypadku ryzyko skażenia wynika głównie z czynników środowiskowych. Prawdę mówiąc to ludzie biorą odpowiedzialność za ten naprawdę smutny stan rzeczy. 

Czym tak właściwie jest zanieczyszczenie wody?

Jest to nic innego jak niezwykle niekorzystna zmiana właściwości chemicznych, fizycznych, czy bakteriologicznych cieczy spowodowane przez dostanie się do niej nadmiaru różnego rodzaju szkodliwych substancji o charakterze nieorganicznym, organicznym, cieplnym, oraz radioaktywnym powodującym znaczne ograniczenie, a nawet kompletne uniemożliwienie wykorzystywania wody w celach zdrowotnych, czy gospodarczych.

Czynniki powodujące zanieczyszczenie wody

Najczęściej substancja ta jest skażona przez bakterie z grupy Coli, lub Legionella, inne mikroorganizmy, czy substancje do których zaliczamy przede wszystkim żelazo, azotany, metale ciężkie, oraz mangan. 

Sposoby oczyszczania wody

Woda jako substancja chemiczna ma to do siebie, iż potrafi rozpuścić w sobie tysiące związków chemicznych. Niestety znaczna ich część jest niezwykle szkodliwa dla zdrowia ludzkiego. Istnieje jednak multum różnego rodzaju specjalistycznych technologii, które mają na celu przede wszystkim jej skuteczne oczyszczenie. Wyróżnia się trzy podstawowe sposoby realizacji tego typu inicjatywy. Należą do nich metody fizyczne, biologiczne, oraz chemiczne.

Metody fizycznie

Wśród nich znajdują się: gotowanie, pasteryzacja, promieniowanie, czy stosowanie ultradźwięków. Pasteryzacja i gotowanie polegają na skutecznym niszczeniu wszelkich form patogennych. Stosowane są one przede wszystkim w gospodarstwach domowych, czy w niektórych oddziałach zaliczanych do przemysłu spożywczego. W przypadku promieniowania UV mamy do czynienia z kompletną destrukcją wszelkich mikroorganizmów. Technologia ta jest niezwykle skuteczna, jednak wymaga ona dość sporych nakładów finansowych co jest jej podstawową wadą. Co do ultradźwięków to nie zabezpieczają one na stałe sieci wodociągowej przez co jest ona narażona na ponowny rozwój drobnoustrojów. W związku z tym zwykle zostaje ona uzupełniona o inne technologie dezynfekujące. 

Metody chemiczne

Polegają one głównie na wprowadzeniu do cieczy niezwykle silnych utleniaczy. W większości współczesnych państw najczęściej w celach dezynfekcyjnych wykorzystuje się dość charakterystyczny chlor gazowy. O wiele rzadziej stosowane są ozon, czy dwutlenek chloru.

Technologie biologiczne

Ich kluczem do sukcesu jest przede wszystkim aktywne wykorzystanie przyrody ożywionej znajdującej się w środowisku naturalnym gleby, w zbiornikach wodnych, specjalnych komorach osadu czynnego, w sztucznie wytworzonym przez człowieka środowisku znajdującym się wewnątrz złóż o charakterze biologicznym, czy specjalistycznych komorach w których zachodzi fermentacja ścieków. Niezwykle praktyczne, a co najważniejsze skuteczne sposoby na pozbycie się szkodliwych związków chemicznych z wody.